Gîndacul de Colorado

                Gândacul de Colorado  este un dăunător care produce numeroase pagube atât în culturile de cartofi, cât și în cele de vinete sau tomate. Această insectă este originară din America de Nord, însă s-a răspândit rapid în toată Europa.

Poate fi ușor recunoscut după câteva trăsături specifice: are corpul oval, bombat în partea din spate și capul lat. Capul este de culoare galben-roșcat, cu o pată triunghiulară în zona mediană, de culoare neagră. Pe abdomen prezintă 3-4 rânduri de dungi negre, dispuse longitudinal. O dată cu dezvoltarea lui, aripile capătă o nuanță ruginie, iar după 30 de zile de la ieșirea din sol, aripile devin roz, apoi roșu-închis și uneori chiar brune. Ouăle au formă alungită, de culoare portocalie sau galbenă, sunt lipicioase și rezistente la factori chimici și fizici.

În România, gândacul de Colorado are 1-2 generații pe an, iar în anii călduroși chiar 3 generații. Acestea apar în lunile mai-iunie și iulie-august. Gândacul iernează în sol, în funcție de tipul solului și de umiditate, poate ajunge la o adâncime mai mare sau mai mică. De exemplu, în solurile umede, acesta intră până la 10-20 cm adâncime, iar în solurile nisipoase și uscate, până la 1 m. Atunci când se descoperă un nou focar trebuie să ținem seama că gândacul se deplasează în jur de 20-25 m pe oră.

Perioada de împerechere începe după cea de hrănire, mai ales în perioadele călduroase ale zilei, iar femela depune în grămezi  între 30-100 buc. de  ouă, pe dosul frunzelor sau pe tulpină,  până la sfârșitul verii. O singură femelă poate să depună între 400-1000 ouă. Perioada de incubație durează cam1- 2 săptămâni, în funcție de temperatură și umiditate.

Gândacul de Colorado este un real pericol pentru culturile de cartofi, dar și pentru solanacee. Este greu de combătut, reușind să se răspândească rapid și pe distanțe mari, iar dacă nu se intervine la timp poate distruge culturi întregi.

Cultura de cartofi este preferata gândacului de Colorado. Atunci când nu se mai găsesc plante verzi pentru hrană, pot ataca și tuberculii de cartof, în special cei ce se află la suprafața solului.

Dacă nu mai au plante de cartof, gândacii de Colorado zboară spre alte plante, următoarea pe lista preferințelor fiind cultura de vinete. Un singur adult poate consuma întreaga suprafață a unei frunze de vânătă în numai 2-3 zile, imediat după înființarea culturii. Ca și în cazul cartofului, pot consuma inclusiv vânăta.

Pe durata vieții unui gândac, acesta poate să consume o cantitate de frunze cuprinsă pe o suparafață de 30-40 cm pătrați.

Dacă nu sunt ținuți sub control, gândacii de Colorado pot provoca pagiube mari culturilor mai sus menționate. Există o serie de metode naturale pentru combaterea lor, precum: plasarea plantelor de hrean, coriandru sau gălbenele printre cartofi; stropirea lor cu infuzie de gălbenele și ceai de muștar sălbatic sau adunarea manuală a insectelor. Acestea nu sunt la fel de eficiente precum insecticidele și nu pot fi aplicate decât la suprafețe mici, având eficacitate redusă.

Dintre insecticide specialiștii recomandă:

FASTAC ACTIVEpoate combate atât ouăle, cât și larvele sau adulții și acționează prin ingestia și contactul gândacului din Colorado cu substanța activă a produsului, alfa-cipermetrin. Avantajul folosirii tratamentului cu acest insecticid este rezistența la apă, singura condiție fiind ca produsul să se usuce complet înainte de începerea ploii.

Tratamentul trebuie aplicat astfel încât să acopere uniform plantele cu soluție, iar numărul maxim de tratamente care pot fi aplicate culturii de cartof afectate de gândacul din Colorado este de maximum două aplicări, la intervale de 7-10 zile. Doza care poate fi administrată este de 0,25 l/ha.

ACTARA 25 WG este insecticid sistemic cu efect de lungă durată, ce combate un spectru larg de dăunători la un număr mare de culturi. Acționează prin contact și ingestie. Produsul pătrunde rapid în plantă și apoi este transportat ascendent (acropetal) prin sistemul vascular, protejând întreaga plantă, precum și noile creșteri. Combate dăunătorii atât în stadiul de larvă, cât și de adult.

Utilizat pentru combaterea dăunătorilor care afectează culturile de cartof sau cultura în câmp a vinetelor, respectiv gândacul de Colorado și afidele, doza recomandata de Actara 25 WG este de 0,08 kg/hectar, respectiv 0,06 kg/hectar, iar timpul de pauză, adică intervalul minim de timp de la aplicarea ultimului tratament până la recoltare, este de 14 zile și respectiv, 3 zile.

CALYPSO 480 SC– este un insecticid care acționează asupra insectelor dăunătoare prin contact și ingestie. Are un spectru larg de activitate atât împotriva insectelor care înțeapă și sug sucul celular, cât și asupra acelora care rod părțile aeriene ale plantei. Activitatea insecticidului CALYPSO 480 SC asupra insectelor nu este influențată de temperaturile existente în momentul efectuării tratamentului sau de precipitațiile căzute ulterior acestuia.

  • La cartof: Se efectuează unu sau cel mult două tratamente împotriva gândacului din Colorado şi a afidelor. Cultura este protejată pe o perioadă de 25-30 de zile de la efectuarea stropirii.
    La cartof pentru sămânţă: Se efectuează un singur tratament împotriva gândacului din Colorado şi a afidelor.  

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.