OMIDA PAROASA A BUXUSULUI

          Omida păroasă a buxusului este o insectă deosebit de periculoasă semnalată în Europa în mai 2007. În România, omida a fost semnalată pentru prima dată în octombrie 2011 în partea de NV a Bucureștiului. Este originară din China, ajungând în Europa prin containerele de marfă.
          Omida păroasă are 4 cm lungime la maturitate și atacă doar speciile din genul Buxus spp., consumând frunzele și producând defolierea parțială sau totală a plantelor. Omizile se hrănesc adesea din interiorul țesăturii din pânză, frunze, resturi de frunze și ramuri.
           Atacul omizilor păroase provoacă pagube însemnate prin defolierea masivă sau chiar totală a speciilor de plante atacate.
          Omida păroasă a buxusului se pare că are 2-3 generații pe an și iernează în stadiu de omizi mici protejate de țesătura de mătase pe frunze și ramuri, iar primăvara își continuă dezvoltarea.
          Primăvara la temperaturi de peste 15 grade apar fluturii care depun ouă pe spatele frunzelor. Stadiul de ou durează 30-40 zile.
          Se fac periodic controale la plantele de buxus (în partea interioară) pentru a identifica prezența larvelor- omizilor, în intervalul martie-octombrie. Adulții depun ouă în lunile mai/iunie și august.
          Atacul este ușor identificat , întrucât omizile țes un cocon din frunze și ramuri chiar pe plantă.plantele atacate seamănă cu plantele de buxus tunse.
          La primele semne de atac se recomandă aplicarea unui insecticid specific.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.