PRINCIPALELE BOLI ALE ALUNULUI

             
                  VIROZE :
                     Mozaicul alunului produs de Apple mosaic virus – este cea mai inatalnita viroza si se manifesta prin aparitia pe frunze a unor pete neregulate de culoare galbena . Atacul se observa pe o parte a frunzelor ,daca temperaturile sunt cuprinse intre 18-20 de grade Celsius petele se brunifica. In urma atacului frunzele cad iar lastarii nu se dezvolta normal , acest lucru ducand la scaderea productiei si la slabirea pomilor atacati. Virusul se transmite prin altoire, polen, seminte infectate, iar in pepiniera prin atingerea radacinilor.
                     Masurile care se pot lua pentru prevenirea si combaterea acestei viroze sunt : plantarea de soiuri rezistente , folosirea de altoi si portaltoi sanatos , inlaturarea pomilor bolnavi din livada.
                BACTERIOZE :
                   Patarea bacteriana (Xantomonas campestris pv Corylina) – este o boala foarte periculoasa in plantatiile de alun ; bacterioza ataca mugurii, lastarii si frunzele. Mugurii se brunifica si nu se mai dezvolta, lastarii se usuca, iar la suprafata ramurilor apar leziuni ulceroase ce pot duce la frangerea lor. Bacterioza se transmite prin exudatul bacterian ce este transportat de picaturile de ploaie, de vant sau prin efectuarea lucrarilor de ingrijire. Bacterioza se manifesta prin aparitia pe frunze a unor pete de culoare neagra, dispuse in spatiul dintre nervuri ; petele se unesc si distrug intreaga frunza.
                  Masurile care se pot lua pentru prevenirea si combaterea acestei boli sunt : strangerea si arderea frunzelor si a fructelor cazute pe sol si aplicarea unor tratamente chimice cu :  Champ 77 WG, Melody Compact 49 WG, Funguran OH 50 WP, Copernico Hi-Bio, Zeama Bordeleza.
                 MICOZE :
                    Antracnoza alunului produsa de Sphaceloma coryli – este o ciuperca care ataca fructele, frunzele si florile arbustului. Pe frunze apar pete necrotice de culoare neagra , in cazuri severe nervurile frunzelor se innegresc. Pe flori apar leziuni de mici dimensiuni, ce determina deformarea si avortarea acestora. Pe fruncte apar pete necrotice de culoare brun-negricioase , in urma atacului fructele cad prematur.
                     Masurile care se pot lua pentru prevenirea si combaterea acestei micoze sunt : arderea si ingroparea frunzrelor din livada si aplicarea de tratamente chimice cu : Topsin, Score 250 EC, Bravo, Topas 100 EC, Curzate Manox.
                   Gleosporioza alunului produsa de Gloeosporium coryli – este o boala care ataca mugurii floriferi si cei vegetativi. Pe muguri apar pete brune ce acopera intraga suprafata a mugurilor, iar  in urma atacului mugurii sunt distrusi, iar productia scade semnificativ.
                    Masurile care se pot lua pentru prevenirea si combaterea acestei boli sunt : arderea si ingroparea frunzelor din livada si aplicarea de unor tratamente chimice cu : Topsin, Score 250 EC, Bravo, Topas 100 EC, Curzate Manox.
                  Monilioza produsa de ciuperca Monilinia laxa – este boala care ataca toate organele aeriene ale pomilor, producand pagube insemnate in anii reci si ploiosi. Frunzele atacate atarna fara sa cada, florile se brunifica si se usuca, iar ramurile se indoaie in forma de carlig ;fructele tinere se zbarcesc, se brunifica si cad masiv. Ciuperca ierneaza pe fructele atacate si in scoarta ramurilor.
                  Masurile care se pot lua pentru prevenirea si combaterea acestei boli sunt : taierea si arderea ramurilor afectate ; taierea ramurilor afectate pana la zona sanatoasa, aplicarea unui tratament cu Zeama Bordeleza 4-5 % si acoperirea ranilor cu mastic cicatrizant; tratamente chimice in perioada de repaus vegetativ cu poduse pe baza de cupru ( Zeama Bordeleza) si tratamente preventive aplicate in vegetatie cu Switch, Score, Topsin.
                   Fainarea produsa de ciuperca Phyllactinia corylea – boala se manifesta prin aparitia pe frunzele lastarilor tineri a unor pete albe; aceastea se extind si acopera intreaga frunza. Boala evolueaza, iar miceliul devine cenusiu si prafos ; tesuturile atacate se incretesc si se usuca. Ciuperca ataca si fructele tinere , acestea sunt acoperite de pasla alba miceliana ; fructele crapa si putrezesc.
                  Masurile care se pot lua pentru prevenirea si combaterea acestei sunt : cultivarea de soiuri rezistente ; inlaturarea si arderea fructelor si a lastarilor atacati ; aplicarea in  perioada de vegetatie a tratamentelor chimice cu :  Systhane Plus 24 E, Thiovit Jet 80 WG, Kumulus DF, Topas 100 EC, Karathane M 35 CE.
                  Putregaiul cenusiu produs de Botrytis cinerea – este o ciuperca care isi face aparitia in conditii de umiditate ridicataca si luminozitate scazuta si poate avea un impact sever asupra productie, chiar si dupa recoltare. Simptomele acestei ciuperci se pot observa pe organele aeriene ale arbustului,  zonele atacate se brunifica si se acopera cu un puf cenusiu ce reprezinta fructificatiile ciupercii. Ciuperca traieste pe resturile vegetale de la suprafata solului, iar sporii acesteia sunt trasportati pe plantele sanatoase de curentii de aer si de picaturile de apa.
                  Masurile de prevenire si combatere a acestei ciuperci sunt : dupa recoltare se vor strange si se vor distruge resturile vegetale ; se vor aplica tratamente chimice cu :  Bravo 500 SC, Ortiva 250 SC, Rovral 500 SC, Teldor 500 SC, Switch 62.5 WG .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.