PRINCIPALII DAUNATORI AI MURULUI

                       
                          Musculita galicola a tulpinilor de zmeur (Lasioptera rubi) – adultii au corpul de 1,5-3 mm lungime si culoare inchisa; larvele sunt de culoare rosiatica. Insecta dezvolta o generatie pe an, in mai-iunie femelele depun ouale in grupuri (aproximativ 15 oua intr-un grup) pe suprafata lastarilor, in apropierea bobocilor florali ; dupa eclozare larvele patrund in tulpina, formand gale globuloase de 3-4 cm lungime si 1,5-2 cm circumferinta, sub epiderma. In iulie-august aceste gale devin evidente si sunt pline cu larve. La inceput, galele sunt de culoare verde, dupa care devin brune-deschis si se lemnifica.Formarea galelor inhiba cresterea lastarilor si formarea fructelor ,adesea tulpina se rupe in partea de jos a galei.
                         Combaterea acestei musculite se realizeaza prin inlaturarea si distrugerea tulpinilor afectate si prin aplicarea unor tratamente cu insecticid , la aparitia adultilor ( Calypso, Karate Zeon, Decis Mega, Actara, Laser ).
                         Acarienii sunt paianjeni foarte mici ce produc pagube multor specii de plante din spatii protejate sau din camp. Primele atacuri pot sa apara inca din primavara, insa pagube insemnate asupra culturilor se produc vara, cand temperaturile sunt ridicate. Pot sa dezvolte 7-8 generatii pe an si ierneaza ca ou sau adult. Paianjenii se localizeaza de obicei pe partea inferioara a frunzelor unde se hranesc prin inteparea tesutului si sugerea sucului celular. Primele simptome sunt vizibile pe partea superioara a frunzelor, ce prezinta puncte mici, clorotice, ce devin galbene. In urma hranirii intense a daunatorului punctele se unesc, frunzele capata un aspect albicios, apoi maroniu. Pe frunzele atacate se observa o panza fina, in reteaua careia se gasesc indivizi aflati in toate stadiile de dezvoltare ;pe langa frunze, paianjenii se pot hrani si pe fructe.
                        Combaterea acarienilor se face prin aplicarea tratamentelor chimice (Nissorum 10 WP, Envidor 240 SC, Milbeknock, Vertimec 1.8 EC ).
                        Afidele – sunt specii polifage ce migreaza de la o planta la alta, provocand daune multor specii de plante de cultura sau speciilor spontane. Afidele formeaza colonii pe partea inferioara a frunzelor ;in urma atacului frunzele se gofreaza, se rasucesc, se ingalbenesc si se usuca. Se localizeaza cu precadere pe varfurile tinere si pot ataca si florile. Plantele atacate stagneaza, se ingalbenesc si devin sensibile la atacul ciupercilor. Prezenta afidelor este urmata de acoperirea frunzelor cu excrementele dulci ale acestora, formand asa-numita „roua de miere” ce permite instalarea ciupercilor saprofite si formarea fumaginei.
                         Combaterea afidelor se realizeaza prin aplicarea tratamentelor chimice ( Mospilan, Actara, Decis Mega, Fastac Active, Confidor Energy).
                         Gandacul zmeurului (Byturus tomentosus) – este o specie care ataca si arbustii de mur.  Adultul are corpul alungit, de culoare cenusie-negricioasa, tomentos ; larva este de culoare castanie-dechisa sau galbuie si prezinta dorsal cate o pata bruna pe fiecare segment. Insecta are o generatie pe an sau una la doi ani si ierneaza in stadiul de adult sau larva in stratul superficial al solului. Daunele sunt produse atat de adulti cat si de larve. Adultii apar primavara, rod frunzele tinere, gauresc bobocii florali si se hranesc cu organele florale; femelele depun ouale pe flori, iar larvele se hranesc cu fructele. Fructele atacate sunt mici, se inchid la culoare si putrezesc.
                        Combaterea acestui gandac se realizeaza prin : adunarea fructelor atacate ; scuturarea arbustilor si distrugerea gandacilor ; aplicarea tratamentelor , unul inainte de inflorire si altul dupa inflorire (Mospilan, Decis Mega, Fury, Fastac active, Affirm ).
                        Paduchele san Jose (Quadraspidiorus perniciosus) – este o specie polifaga ce ataca peste 200 de specii de plante, prezinta 1-3 generatii pe an si ierneaza in stadiul de lava pe scoarta specilor afectate. Femelele si larvele se raspandesc pe toate organele plantelor afectate, inclusiv pe fruct, acestea hranindu-se cu sucul celular al plantelor gazda. In caz de atac masiv, scuturile ce protejeaza corpul insectelor se suprapun si sufoca pomii , acestia stagneaza din crestere, iar dupa 2-3 ani se usuca.
                        Combaterea acestuie se relizeaza prin aplicarea tratamentelor specifice in perioada de repaus vegetativ si aplicarea de tratamente chimice (  Nuprid AL 200 SC, Actara, Calypso, Faster 10 CE, Movento 100 SC ).
                        Gargarita neagra (Anthonomus rubi) –adultii au corpul negru, ce prezinta o pubescenta fina, cenusie ; aripile prezinta striuri longitudinale. Gargaritele ierneaza ca adult pe sub frunzele cazute sau in stratul superficial al solului. Primavara, adultii se hranesc cu mugurii vegetativi si floriferi. Femelele depun ponta in butonii florali intr-o incizie facuta in peduncul, fiind astfel intrerupta circulatia sevei, iar bobocul nu se mai dezvolta normal. Larvele se dezvolta in interiorul bobocilor afectati si se hranesc cu organele florale.
                       Combaterea acestei gargarite se realizeza prin strangerea si distrugerea resturilor vegetale din plantatie ; strangere si distrugerea bobocilor florali afectati inainte de aparitia adultilor ; aplicarea primavara a tratamentelor chimice , la aparitia adultilor ( Decis Mega, Reldan, Fastac, Actara 25 WG, Calypso 480 SC ).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.