PRINCIPALII DAUNATORI AI CIRESULUI

 
                          Molia vargata a piersicului (Anarsia lineatella) – aceasta specie ataca si ciresul, dezvolta trei generatii pe an si ierneaza ca larva sub scoarta exfoliata a ramurilor. Primavara ele parasesc adapostul din timpul iernii si ataca mugurii; in lastarii tineri larvele rod orificii de patrundere; femelele noi aparute depun ponta pe mugurii, iar larvele vor patrunde in fructele soiurilor timpurii. Larvele generatiilor urmatoare patrund in fructele aflate in faza de coacere unde sapa galerii adanci.
                           Metodele de combatere a moliei sunt : taierea si distrugerea ramurilor (lastarilor) afectati ; aplicarea de tratamente chimice cu : Decis Mega EW 50, Karate Zeon 50 CS, Calypso 480 SC, Mospilan 20 SG, Laser 240 SC.
                          Molia pielitei fructelor (Adoxophyes orana) – este o specie polifaga ce ataca in jur de 47 de specii de plante erbacee si lemnoase;  larvele rod in primavara mugurii, inflorescentele si frunzele, ele patrund in fructe unde sapa galerii superficiale iar ranile realizate sunt porti de intrare a ciupercilor din genul Monilinia.
                            Metoda de combatere a acesteia consta in aplicarea de tratamente chimice cu : Nurelle D, Affirm, Bactospeine, Affirm.
                          Molia orientala a fructelor (Cydia molesta) – are 3-4 generatii pe an si ierneaza ca larva intr-un cocon matasos in crapaturile scoartei  ; aceasta molie ataca lastarii, frunzele si fructele pomilor fructiferi, cele mai mari pagube le produc fructelor. Larvele primelor generatii atacata lastarii si se hranesc cu interiorul acestora, producand pagube mari livezilor nou infiintate si pepinierelor. Larvele generatiilor III si IV produc pagube importante fructelor,ele patrund in fruct in zona coditei sau in zona “varfului” si rod galerii neregulate in jurul samburelui, fructele stagneaza din crestere, putrezesc si cad. Zborul masiv al adultilor se inregistreaza in condiile din Romania in urmatoarele perioade: 20-30 mai, 10-20 iunie, 20-30 iulie si 1-10 septembrie.
                             Metodele de combatere a acesteia sunt : folosirea de capcane de atragere ; taierea si distrugere fructelor si a lastarilor afectati ; aplicarea de tratamente chimice in perioada de zbor masiv cu :  Affirm, Karate Zeon 50 CS, Decis Mega EW 50, Calypso 480 SC, Coragen 20 SC .
                           Fluturele cu abdomenul auriu (Euproctis Chrysorrhoea) – este o specie polifaga care ataca o serie de arbori si pomi fructiferi; are o generatie pe an si ierneaza ca larva intr-un cocon in varful lastarilor; larvele ataca mugurii si frunzele si pot produce desfrunzirea pomilor. Pentru a detecta prezenta acestui daunator pomii se vor examina foarte bine.
                             Masurile care se vor lua pentru combaterea acestui fluture sunt : se vor elimina ramurile pe care sunt prezente larvele ; se vor aplica traqtamente chimice cu :  Karate Zeon, Fastac Active, Laser 240 SC, Calypso 480 SC, Affirm.
                            Paduchele san Jose (Quadraspidiorus perniciosus) – este o specie polifaga ce ataca peste 200 de specii de plante; prezinta 1-3 generatii pe an si ieneaza in stadiul de lava pe scoarta specilor afectate. Femelele si larvele se raspandesc pe toate organele plantelor afectate, inclusiv pe fruct, acestea hranindu-se cu sucul celular al plantelor gazda; in situatia unui atac masiv scuturile ce protejeaza corpul insectelor se suprapun si sufoca pomii, ei stagneaza din crestere, iar dupa 2-3 ani se usuca.
                             Masurile care se pot lua pentru combaterea acestuia sunt : ramurile se vor curata cu o perie aspra ; in perioada de repaus vegetativ se vor aplica tratamentele specifice ; se vor aplca tratamente chimice cu : Nuprid AL 200 SC, Actara, Calypso, Faster 10 CE, Movento 100 SC .
                           Paduchele testos (Sphaerolecanium prunastri) – este o sepecie polifaga ce ataca mai multi pomi fructiferi, vita de vie, etc. ; dezvolta o generatie pe an si ierneaza ca larva pe scoarta ramurilor atacate. Adultii si larvele colonizea ramurile si frunzele producand necrozarea tesuturilor; acestia pot ataca si frunzele producand deformarea si caderea acestora. Plantele atacate sunt acoperite cu dejectiile sale dulci, ce favorizeaza aparitia unor ciuperci fito-patogene.
                             Metodele de combatere a acestuia sunt : curatarea ramurilor cu o perie aspra ; aplicarea unor tratamente chimice cu : Mospilan 20 SG, Nuprid AL 200 SC, Decis Mega EW 50, Calypso 480 SC, Faster 10 CE .
                            Cicada melifera (Metcalfa pruinosa) – este o specie polifaga ce ataca vita de vie, arborii si arbustii ornamentali si pomi fructiferi ; dezvolta o generatie pe an si ierneaza in stadiu de ou in ramurile plantelor atacate. Adultii si larvele se hranesc cu sucul celular al plantelor atacate impiedicand cresterea acestora si raspandind numeroase viroze. Combaterea acestei specii este foarte dificila datorita stratului de ceara ce acopera corpul insectelor, motiv pentu care atacul poate fi confundata destul de usor cu paduchele lanos (Erisoma lanigerum).
                            Metoda de combatere a acesteia este apliocarea de tratamente chimice cu : Mospilan 20 SG, Faster 10 CE, Confidor Energy, Actara 25 WG, Actellic 50 EC .
                          Cicada Gheboasa (Cerasa bubalus). Este o specie ce produce daune indirect pomilor fructiferi. Dezvolta o generatie pe an si ierneaza ca ou in crapaturile de pe scoarta pomilor. Aceasta cicada se hraneste cu sucul celular al plantelor ierboase (trifoi, lucerna, etc). Femelele depun ponta pe ramurile pomilor, intr-o incizie facuta cu ovipozitorul. Scoarta crapa in zona afectata, iar ciculatia sevei este oprita. Ramurile atacate nu mai fructifica normal, iar la atacuri puternice se usuca. De asemenea, ranile produse reprezinta porti de intrare pentru agentii fito-patogeni. Pagubele cele mai mari se inregistreaza in cazul puietilor, care in urma atacului se usuca.
                            Metoda de combatere a acestei insecte este dificila si presupune aplicarea unor metode de prevenire : se va controla atent materialul saditor ; ramurile se vor curata cu o perie aspra ; se vor taia si se vor arde ramurile afectate ; se vor distruge plantele ierboase din livada ; in perioada de repaus vegetativ se vor aplica tratamente chimice cu : Confidor Oil.
                           Cariul scoartei (Scolytus rugulosus) – este un daunator polifag care ataca numeroase specii , este prezent in livezile imbatranite. Larvele si adultii traiesc intre spatiul dintre scoarta si lemn , se hranesc cu vasele liberiene ; adultii rod galerii aflate in lungul tulpinii si a ramurilor , iar larvele rod gauri in lemn . Daca atacurile sunt puternice si repetate pomii se vor usca .
                           Combaterea acestuia se face prin : arderea pomilor si a ramuriloe afectate ; se va efectua verificarea materialului de plantata ; se vor strange toate resturile din livada ; se vor efectua tratamentele corespunzatoare in perioada de repaus vegetativ ; se vor aplica tratamente chimice cu Reldan 22 EC , Pyrinex Quick .
                           Viermele prunelor (Cydia funebrana) – este o specie care ataca pomii fructiferi samburosi ; dezvolta doua generatii pe an si ierneaza intr-un cocon sub coaja copacilor sau in diferite locuri ferite . Larvele patrund in fructe si se hranesc cu pulpa si samburii , fructele stagneaza din crestere si cad ; larvele isi contiunua hranirea si din fructele cazute , dupa care ies din fruct si isi cauta locul de iernat .
                           Combaterea acestuia se face prin aplicarea unor tratamente chimice cu : Laser 240 SC ; Karate Zeon 50 CS ; Faster 10 CE ; Affirm ; Decis Mega EW 50 .
                           Musca ciresului(Rhagotelis cerasi) – este o specie periculoasa care poate produce pagube si dupa recoltare ; fructele atacate capata o culoare deschisa si putrezesc . Aceasta specie dezvolta o generatie pe an si ierneaza ca pupa in stratul superficial al solului ; adultii apar dupa 15 mai si zboara aproximativ 30de zile.
                          Combaterea acestei se face prin aplicarea unor tratamente chimice la aparitia adultilor ( 15mai – 15iunie ) la intervale de 10 zile , cu unul din urmatoarele produse : Laser 240 SC ; Decis Mega EW 50 ; Affirm ; Calypso 480 SC ; Novadim Progress .
                          Omida paroasa(Hypantria cunea ) – este o specie polifaga care ataca pomii ornamentali dar si speciile de pomi fructiferi  ; are doua generatii pe an si ierneaza ca pupa in stratul superficial al solului . Aceasta omida deterimina deflorirea pomilor , ducand astfel la scaderea productiei de fructe . Omizile se aseaza pe partea  inferioara a frunzelor si incep sa le consume , ele tes un cuib in interiorul carora se hranesc.
                         Combaterea acesteia se face prin aplicarea unor tratamente chimice cu : Faster 10 CE ; Kaiso Sorbie ; Affrim; Novadim Progress ; Laser 240 SC.
                         Paduchele negru al ciresului (Myzus cerasi) – este o specie periculoasa care ataca agresiv , afectand cresterea si fructificarea acestuia . Aceasta specie are mai multe generatii pe an si ierneaza ca ou . Atacul acestei specii se produce primavara , atunci cand adultii colonizeaza frunzelesi varfurile de crestere. Paduchii se hranesc cu sucul celular al pomului producand cresteri mici , nediferentierea mugurilor de rod si transmit diferite boli.
                         Combaterea acestui paduche se face prin aplicarea unor tratamente chimice cu : Mospilan 20 SG ; Actara ; Decis Mega ; Confidor Energy ; Nuprin AL 200 Sc.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.