TRANDAFIRII CATARATORI-PLANTARE,INGRIJIRE,INMULTIRE

                   Nu credem ca exista persoane care poseda o casa cu gradina si care nu-si doresc o pergola sau o bolta acoperita cu trandafiri cataratori. Parfumul acestor trandafiri este intens iar privelistea este pur si simplu mirifica.
                   Trandafirii cataratori nu sunt foarte pretentiosi, sunt relativ usor de intretinut, dar trebuie avuta in vedere o taiere corecta si o protectie corespunzatoare pe perioada iernii.
                  Trandafirii prefera zonele cu soare, prin urmare se urmareste plantarea acestora intr-un loc al gradinii care este scaldat de soare intreaga zi. Solul unde urmeaza sa se realizeze plantarea trebuie sa fie bine drenat.
                   Inainte de plantare, se inmoaie radacinile in apa timp de cateva minute si taie capatul radacinilor, daca sunt rupte. Este recomandat ca in groapa de plantare sa se amestece gunoi de grajd, pentru a hrani radacinile trandafirilor.
                   In primele saptamani de la plantare, se vor uda constant, dar nu in exces. Hidratarea si nutrientii sunt esentiali pentru a ramane sanatosi.
                  Se vor indeparta imediat lastarii porniti din portaltoi, pentru a nu inabusi altoiul.
                  Tunderea trandafirilor cataratori se face doar primavara, dupa mijlocul lunii martie, dupa ce a trecut pericolul inghetului puternic.La plantele tinere se indeparteaza doar lemnul uscat, varfurile si ramurile care au murit din cauza inghetului.
                  Dupa primii 3 ani de viata se pot aplica tunderi de forma in cazul ramurilor, pentru a corecta aspectul estetic.Ramurile bolnave si uscate, cele batrane, care nu mai produc lastari noi se vor taia. Unde este nevoie se va asigura un sistem de sustinere prin cleme sau scarite speciale.
                  In iernile geroase se va realiza un musuroi de pamant la baza arbustului,pentru mai multa siguranta, se poate proteja si partea aeriana a plantei.
                  Pe perioada iernii, trandafirii intra in hibernare. Pentru ca primul inghet sa-i gaseasca intrati in stare latenta, trebuie sa incetati fertilizarea solului cu aproximativ 6 saptamani inainte de inghet. Evident, data primului inghet nu-i fixa si difera de la zona la zona, dar o puteti aproxima din experientele anilor trecuti.
                  Tulpinile trandafirilor cataratori se taie la aproximativ 60 de centimetri , se desprind de stalpul, zidul sau gardul pe care erau catarati, apoi se leaga snopul delicat, cu o panglica. In dreptul radacinii se sapa un sant, se indoaie snopul de tulpini cu mare grija, sa nu se franga, si culca trandafirul in acel sant. In jurul lui se pun frunze uscate si maruntite, paie si compost, apoi aseaza pamant peste; “ingropat” in felul acesta, trandafirul va rezista cu brio gerului si vantului rece al iernii.
                  Inmultirea trandafirului catarator se face prin butasi semilemnificati prelevati dupa prima inflorire si plantati direct in gradina. Butasii se acopera pentru protectie cu o sticla de plastic, care se va inlatura in anul urmator, in aprilie sau inceputul lunii mai, in functie de starea vremii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.