VITA DE VIE – BUTASI CU PARAFINA ???

              Plantarea viței de vie este o lucrare agricolă care o poate fi efectuata atât primăvara, cât și toamna. O mare importanță la înființarea podgoriei o au butașii tratați cu parafină.
              Parafinarea este un proces care se face in trei faze :
              Prima parafinare se face la altorire. Prima parafinare se face pentru a proteja altoiul, adică ochiul, pentru a se face calusarea foarte bine cu port-altoiul, să se sudeze punctul de altoire.
              A doua parafinare se face când butașii se scot în câmp, iar a treia parafinare a viței de vie se poate face la plantat și este opțională.  A doua parafinare se face pentru protejarea lăstărușului care a pornit, fiind foarte fragil și tânăr,acesta trebuie protejat de condițiile atmosferice.Ultima parafinare la plantat în câmp se face pentru protejarea ochilor.
             Parafina, este un amestec special realizat pentru vița-de-vie. Parafina conține ceară, însă aceastea este tratată cu diferite subtanțe și hormoni pentru calusare.Parafina specială pentru viticultură nu poate fi folosită și în pomicultură.
            Îndepărtarea parafinei de pe butași nu este recomandată. Parafina este foarte importantă pentru protecția plantei împotriva bolilor, vița-de-vie va trece de parafină, aceasta urmând să dispară în timp, fiind topită de soare.
            Plantarea viței-de vie poate fi realizată fie toamna, fie primăvara. Butașii trebuie să fie în anul 1, iar temperatura din sol să nu fie sub 10, cea mai ridicată temperatura la care vița-de-vie poate fi plantată este 25 de grade Celsius.
            Pentru plantarea vitei de vie , terenul trebuie sa fie pregatit din vară sau din toamnă. Terenul trebuie sa fie afânat, gropile trebuie sa fie facute, trebuie pus îngrășământ natural dacă există, dacă nu, și chimic si apa.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.