INFORMATII PRIVIND BOLILE CIRESULUI

 

 

 

                  VIROZE
                          Patarea inelara a frunzelor de cires (Cherry necrotic ring spot virus) -aceasta viroza se manifesta prin aparitia pe frunze a unor pete circulare, inelare, decolorate ; tesuturile atacate cad, iar frunza pare perforata; pomii atacati nu se mai dezvolta normal. Aceasta viroza isi face aparitia  de obicei primavara , ataca toate speciile de samburoase si este transmis prin polen, acarieni si nematozi.
                            Masurile care se pot lua pentru prevenirea si combaterea acestei viroze sunt : plantarea de puieti sanatosi , inlaturarea pomilor afectati din livada , aplicarea de insecticide pentru a tine sub control populatia de insecte.
                          Rasucirea frunzelor de cires (Cherry leaf roll virus) – este o boala prezenta in livezile imbatranite. Aceasta boala prezinta mai multe simptome ; pe frunze pot aparea pete inelare, inrosiri marginale sau rasuciri ; boala duce la o stagnare a cresterii lastarilor. In caz de atac puternic este constatat simptomul caracteristic de rasucire a frunzelor ,virusul se transmite prin altoire, samanta si polen.
                           Masurile care se pot lua pentru prevenirea si combaterea acestei boli sunt : se va efectua controlul puietilor inainte de plantare , se vor folosi altoi si portaltoi sanatosi .

 

                BACTERIOZE
                        Ciuruirea bacteriana a frunzelor – boala aceasta se manifesta pe lastarii tineri, pe frunze si pe fructe ; pe frunze apar pete mici, circulare, cu un aspect apos; cand umiditatea este ridicata pe suprafata petelor apare exudatul bacterian sub forma unei pelicule vascoase, de culoare alb-galbuie. Cand este cald tesuturile atacate se usuca si se desprind de pe frunza, frunzele avand astfel un aspect ciuruit. Un atac puternic determina defolierea pomilor. Pe fructe sunt prezente pete mici, de culoare brun-rosiatica , boala deterimna deformarea fructelor si craparea pulpei, motiv pentru care ciresele isi pierd valoarea comerciala. Pe lastari apar pete lungi, scoarta se brunifica si este distrusa. Pe ranile produse apare un lichid vascos, specific bacteriozelor ; ranile se maresc de la an la an si pot evolua in cancere deschise. Bacteriile patrund in pom prin stomate, dar majoritatea infectiilor se produc in timpul altoitului.
                         Masurile care se pot lua pentru prevenirea si combaterea acestei boli sunt : folosirea de altoi si portaltoi sanatosi si aplicarea de tratamente chimice la dezmugurit ( Zeama Bordeleza, Dithane M-45, Melody Compact 49 WG, Funguran OH 50 WP, Champ 77 WG).
                         Cancerul bacterian – apare pe radacini si pe tulpini sub forma de tumori, la inceput mici si moi, iar mai tarziu se lemnifica. Tumorile au forme si marimi diferite , ele genereaza formatiuni asemanatoare cu frunzele, mugurii sau lastarii, celulele ce alcatuiesc aceste tumori sunt mari si deformate. Aceasta bacterie patrunde in pom prin ranile produse de nematozi, grindina, etc. ; aparitia acestei boli este favorizata de temperaturile cuprinse intre 22 si 30 de grade Celsius si umiditate atmosferica de 80 %.
                          Masurile care se pot lua pentru prevenirea si combaterea acestei boli sunt : inainte de plantare se va efectua sortarea puietilor ; livada se va infiinta pe terenuri ce au fost pregatite corespunzator ; se vor dezinfecta foarfecile si uneletele , la trecerea de la un pom la altul ; radacinile puietilor se vor inmuia intr-o solutie de Zeama Bordeleza 1% cu Topas 100 EC 0,025% ; ramurile afectate se vor taia pana la zona sanatoasa , dupa care se aplica un tratament cu Zeama Bordeleza 4-5% , iar ranile se vor acoperii cu mastic cicatrizant.

 

           MICOZE
                           Monilioza – este o boala care ataca toate organele aeriene ale pomilor, producand pagube insemnate in anii reci si ploiosi, Frunzele atacate  atarna fara sa cada, florile se brunifica si se usuca, iar ramurile se indoaie in forma de carlig. Fructele tinere se zbarcesc, se brunifica si cad masiv ; pulpa fructelor mature putrezeste, iar pe exteriorul lor apar pernute galbui-cenusii , In final fructele sunt mumificate si raman in pom, asigurand transmiterea bolii si in anul urmator; ciuperca ierneaza pe fructele mumifiate si in scoarta ramurilor atacate.
                            Masurile care se pot lua pentru prevenirea si combaterea acestei boli sunt : strangerea si distrugerea fructelor afectate ; taierea ramurlior afectate pana la zona sanatoasa si aplicarea unui tratament cu Zeama Bordeleza 4-5% si acoperirea ranilor cu mastic cicatrizant ; aplicarea in perioada de repaus vegetativ a unor produse pe baza de cupru (  Zeama Bordeleza ) , iar in vegetatie se vor aplica preventiv tratamente cu Switch, Score, Topsin.
                          Antracnoza ciresului – aceasta boala se manifesta prin aparitia pe fata superioara a frunzelor in lunile mai-iunie a unor pete mici cu diametrul de 2-3 mm; petele au forma circulara si culoare rosie – purpurie. Boala ataca toata frunza, care devine galbena cu pete purpurii, iar pe partea inferioara petele sunt acoperite cu un mucegai albicios; frunzele atacate se desprind de pe ramuri , determinand o defoliere prematura cu influente negative asupra productiei. Datorita acestei boli vigoarea pomilor si rezistenta la ger scade.
                          Masurile care se pot lua pentru prevenirea si combaterea acestei boli sunt : se vor arde lastarii si fructele afectate , se vor aplica tratamente chimice ( Topsin, Score 250 EC + Bravo, Topas 100 EC, Curzate Manox ).
                         Ciuruirea frunzelor si patarea fructelor – este o boala comuna in livezile neingrijite si produce pagube importante pomilor samburosi. Boala se manifesta prin aparitia pe frunze a unor pete circulare in dreptul carora tesuturile se brunfica, iar in final se desprind de restul frunzei. Pe fructe se observa formatiuni punctiforme, inconjurate de o margine de culoare rosu-violaceu, pulpa fructelor isi pierde textura si gustul. Pe lastari ciuperca produce brunificari, urmate de rani din care scurge clei; aceasta forma de atac este foarte periculoasa pentru ca usuca lastarii ce poarta mugurii de rod. Sporii ciupercii raspandesc ciuperca si rezista pe timpul iernii in cleiul ce se scurge din rani, ciuperca poate ierna sub forma de miceliul pe suprafata ramurilor.
                         Masurile care se pot lua pentru prevenirea si combaterea acestei boli sunt : taierea si arderea ramurilor afectate , iar ranile se vor acoperii cu mastic ; dupa taiere se va aplica un tratament cu Zeama Bordeleza 4-5%  ; in perioada de vegetatie se vor aplica tratamente cu Score 250 EC, Folpan WDG, Rovral 500 SC .
                       Fainarea – aceasta boala se manifesta prin aparitia pe frunzele lastarilor tineri a unor pete albe, ele se extind si acopera intreaga frunza. Boala evolueaza, iar miceliul devine cenusiu si prafos, tesuturile atacate se incretesc si se usuca. Ciuperca ataca si fructele tinere, ele sunt acoperite de pasla alba miceliana ; fructele crapa si putrezesc.
                        Masurile care se iau pentru prevenirea si combaterea acestei boli sunt : fertilizare echilibrata ; cultivarea de soiuri rezistente ; lastarii si fructele atacate se vor arde ; in vegetatie se vor aplica tratamente chimice cu : Systhane Plus 24 E, Thiovit Jet 80 WG, Kumulus DF, Topas 100 EC, Karathane M 35 CE .

 

6 comentarii la “INFORMATII PRIVIND BOLILE CIRESULUI

  1. Buna seara, va rog daca ma puteti ajuta cu un sfat? Am un cires care acum este plin cu fructe, in perioada de coacere , toate fructele au putrezit pe crengi, ma puteti ajuta cu o relatie, va rog? Cu ce ? Si cand putem sa l tratam?Va multumesc anticipat!

    • Buna ziua,
      Ne cerem scuze pentru intarzierea cu care va raspundem. Cel mai probabil fructele cireselor au fost afectate de monilioza fructelor. Daca nu ati efectuat un tratament inca, il puteti efectua ca preventie pentru multiplicarea fungilor. Se poate folosi un fungicid sistemic (Score 250 EC sau Folicur Solo). Este obligatoriu si eliminarea fructelor mumifiate ramase pe ciresi, daca nu ati efectuat deja aceasta lucrare.

  2. buna ziua am un cires la care in toamna am taiat citeva crenji pentru ca nu reuseam sa culeg fructele ,acum pe trunchiul pomului au crescut lastari noi cu multe frunze .pe frunze au aparut un fel de pureci iar frunzele se rasucesc .lastari au deja o lungime de 20 cm ,ce tratament sa aplic va multumesc pentru raspuns

    • Bună ziua! Aplicați un tratament pentru afide (de aceea se răsucesc frunzele), de ex. Karate Zeon sau Decis Expert. Pentru orice alte informații puteți apela 0771 129 114, colegele de la fitofarmacie vă stau la dispoziție.

  3. boamba de cotnari anul zece,anul trecut avut antracnoza,toate frunzele cazute in august ,anul acesta au spart doar o parte din muguri si au ramas in faza de frunzulite rosii de 2 mm,se mai poate salva? 2020 tratamente la zi.

    • Buna ziua! Puteți aplica un tratament cu Folpan sau Merpan, dar e posibil să fie și monilioză. Puteți apela 0771 129 114, colegele de la fitofarmacie vă pot ajuta cu mai multe informații punctuale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.