INFORMATII PRIVIND CARACTERISTICILE PORTALTOIULUI

MAHALEBUL (visinul turcesc) – este un portaltoi ce se preteaza pe solurile nisipoase, calcaroase, uscate,cele cu procent mare de schelet si pentru regiunile cu precipitatii sub 550mm, fiind sensibil la asfixia radiculara.esteb rezistent la paduchii de frunze si la cancerul bacterian.Are afinitate cu majoritatea soiurilor.Imprima precocitate,productivitate si rezistenta la ger.Imprima o inflorire si maturare a fructelor mai timpurie cu 6-8 zile pentru acelasi soi.
 
MIROBOLANUL – este corcodusul,Prunus cerasifera .Mirobolanul se foloseste ca portaltoi deoarece este o specie deosebit de viguroasa .Uzual pe Mirobolan se altoiesc majoritatea samburoaselor – cais, prun,piersic,nectarin.
 
PORTALTOI M9 – este un portaltoi de vigoare slaba, cu inredacinare superficiala, necesita saplier,cere soluri fertile, de preferinta argilo-nisipose, bine drenate.Este sensibil la seceta, paduchele lanos si cancerul bacterian.Are afinitate cu majoritatea soiurilor, se recomanda pentru soluri foarte fertile, adapostite.

PORTALTOI M 26 – portaltoi de vigoare mijlocie – slaba, drajoneaza putin, ancorare mijlocie în sol, necesita spalier. Este pretentios fata de fertilitatea si umiditatea solului, are rezistenta mijlocie la seceta si ger. Fiind sensibil la putrezirea coletului prefera soluri drenate, fara exces de umiditate.

PORTALTOI MM 106 – este un portaltoi de vigoare mijlocie, cu inradacinare buna, care nu necesita sustinere. Este un portaltoi rezistent la ger , dar sensibil la seceta.Are nevoie de soluri fertile,profunde, bine aprovizionate cu apa, dar cu un drenaj bun.  Având o compatibilitate cu soiurile de vigoare mica si pentru spururi,este cel mai indicat pentru livezile cu densitate mare din zona dealurilor, pe terenurile cele mai fertile de la baza pantelor si în luncile deschise ale râurilor ferite de curenti reci.
 
PORTALTOI GISELA 5 – este un portaltoi de vigoare slaba, cu inredacinare superficiala, necesita saplier,cere soluri usoare si are nevoie de irigare. Este sensibil la seceta, paduchele lanos si cancerul bacterian.Are afinitate cu majoritatea soiurilor, se recomanda pentru soluri foarte fertile, adapostite.Drajoneaza putin si are o anumita toleranta la virusuri.
 
PORTALTOI GISELA 6 – se caracterizeaza printr-o vigoare mai mare,decat cea a portaltoiului Gisela 5. Se preteaza pe o mare varietate de soluri inclusiv pe cele argiloase. Acest portaltoi se caracterizeaza prin pretentii mici in ceea ce priveste nevoia de apa, nu drajoneaza si are o buna rezistenta la virusuri.
 
SAINT JULIEN – imprima o vigoare mijlocie si o productivitate ridicata, este un portaltoi ce se preteaza multor conditii de sol.
 
PORTALTOI GUTUI A – acest portaltoi dezvolta un sistem radicular puternic si profund, induce vigoare si rezistenta la ger.
 
PORTALTOI GUTUI BA 29 – acest portaltoi se caracterizeaza printr-un sistem radicular viguros, este rezistent la soluri secetoase sau calcaroase. Acest altoi este precoce si productiv.
 
PORTALTOIUL PAR FRANC – acest portaltoi se caracterizeaza printr-o inradacinare buna, se poate valorifica pe terenurile profunde si sarace , sistemul radicular explorand un volum mare de sol. Portaltoiul are o afinitate cu toate soiurile cultivate , insa imprima vigoare mare si o intrare pe rod tarzie. Este un portaltoi cu o buna rezistenta la boli si daunatori.
 
PORTALTOIUL MAR FRANC – este un portaltoi ce se caracterizeaza printr-o crestere viguroasa si o ramificatie pronuntata , are o buna rezistenta la ger .Sistemul radicular este profund, bine ancorat in sol ,da rezultate bune pe o gama variata de soluri.

CAB 6 P – utilizat pentru altoirea cireșului/vișinului, imprimă acestui vigoare mijlocie și o creștere rapidă. Asigură un sistem radicular bine dezvoltat și ancorat în sol, adaptându-se bine în solurile grele cu permeabilitate redusă. Perioada de înflorire este timpurie, iar fructele sunt de o calitate superioară. Rezistent la temperaturi scăzute, intră pe rod mai devreme.

 
 GF 677 – originar din Prunus persica X Prunus amygdalus imprimă rezistență bună la cloroză, afinitate bună, creștere rapidă a altoiului, rezistență bună la secetă și se înmulțește ușor pe cale vegetativă.

 
MIRARED – Hibrid între Prunus cerasifera și Nemared (frunza roșie) imprimă pomului o vigoare puțin . mai mică decât GF677. Este rezistent la toate nematodele și tolerant la Armillaria, fitoftora. Se pretează pentru soluri grele și poate fi folosit ca portaltoi pentru piersici, nectarine, prune și caise.

OHF 19-89 – Tolerant la secetă, soluri grele și calcaroase și la temperaturi scăzute; potrivit pentru replantare. Plantele altoite pe acest portaltoi dezvoltă un sistem profund de rădăcini și o ancorare bună, fără a fi nevoie de sprijin. Toate soiurile de pere prezintă compatibilitate perfectă la altoire, cu 30-35% vigoare mai mică decât plantele altoite pe răsaduri și vigoare similară cu cele altoite pe portaltoiul de gutui „BA29”. Potrivit pentru soiurile de pere cu vigoare medie și mică. Portaltoi adecvat pentru solurile uscate și calcaroase și pentru livezile de pere cu densitate medie și mică (aproximativ 2000-2500 copaci / ha).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.