INFORMATII PRIVIND CASTANUL

The new chestnut, named after Dr. Dunstan, is a cross between American and Chinese chestnuts and has been blight free for over 30 years!

 

                  Castanul este o specie mediteraneana , raspandita in Peninsula Balcanica ; in tara noastra castanul este intalnit in zonele cu un climat mai balnd , cu influenta mediteraneana. In tara noastra exista plantatii stravechi de castan comestibil in Oltenia (Tismana) si in Transilvania ( Baia Mare ).
                  In ceia ce priveste cresterea , castanul prefera solurile reavene , permeabile , afanate, aerisite ; castanul nu suporta terenurile cu un continut ridicat de carbonati , crgiloase , compacte . Castanul este o specie rezistenta la seceta si inghet  ; este o specie ce adora lumina , dar suporta si semiumbra.
                 Referitor la fructificatie , fructifica la 10-20 de ani ( plantele obtinute din samanta )si mai devreme la plantele altoite. Castanul este o specie care rezista bine la poluarea industriala , longevitatea acestei specii este de 1000 de ani .
                Castanul este o specie decorativa perin flori , fructe , forma si aspectul frunzisului , port. Florile castanului sunt sub forma de matisori , femele si masculi ; perioada de inflorire este cuprinsa in intervalul iunie – iulie.
                 Fructul castanului comestibil este descris ca fiind o achena globuloasa , la varf prezinta un rest de stigmata cu un diametru de 2-3 cm ; castanele stau inchise cate 1-3 intr-o cupa fructifera , ghimpata , ce se desface in 4 valve . Fructele sunt cazatoare , verzi , pe margini prezinta dinti ascutiti , iar lungimea frunzei este de 8-12 cm .
                Fructele ”castanele comestibile ” au un continut ridicat de : amidon, glucoza, zaharoza, vitamine si dextrina. Fructele se folosesc in alimentatia umana prin prelucrare : coacere , prajire , fierbere, folosindu-se la numeroase preparate culinare (tort, budinca , inghetata) ; fructele se folosesc si in industria alimentara , prin extragerea de : alcool , faina de castane , ulei si zahar.
                Castanul se utilizeaza ca arbore decorativ , plantat solitar sau in grupuri ; arborele are o inaltime de 15-30 metrii , iar diametrul de 10-20 metrii.
                In tara noastra s-au obtinut numeroase soiuri cu importanta pomicola : Polovraci ( cu fruct foarte mare , bogat in zahar ) si Tismana ( cu fructe turtise si puternic aromate ) .
                Inmultirea castanului se face prin : seminte , semanate imediat dupa recoltare (daca semanatul se face primavara semintele trebuie stratificate ) ; prin marcotaj , rezultate bune se obtin prin marcotajul prin musuroire ; prin altoire , pe portaltoi de cer , stejar , tufan.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.