INFORMATII PRIVIND MONILIOZA FRUCTELOR SAMBUROASE

 

 

 

                     Monilioza samburoaselor este o boala raspandita si pagubitoare, ce produce pagube intre 30-50% din productia de fructe si poate duce treptat la uscarea pomilor.
                     Atacul bolii se manifesta pe ramuri, frunze, flori si fructe. Aceasta boala are un  caracter foarte grav in primaverile reci si ploioase, cand ramurile cu frunze si flori se vestejesc in numar mare ; frunzele atacate atarna fara a cadea ; florile se brunifica si se usuca, iar ramurile uscate se indoaie in forma de carlig.
                     Aceasta boala mai este denumita si boala stindardului sau arsura moniliana”, foarte frecventa la cires, visin, cais, piersic si migdal si corespunde cu „monilioza din anul precedent intalnita la pomii semintosi; fructele tinere sunt parzitate, ele se zbarcesc, se brunifica si cad masiv. Pe fructele ajunse la maturitate, atacul ciupercii determina o putrezire a pulpei si aparitia unor pernute mici (sporodochiile), galbui-cenusii, dispuse neuniform, formate din micelii si spori. La prun sporodochiile produc perforarea pielitei fructelor, iar sucul zaharat se scurge in afara, lipind fructele intre ele.; fructele putrezite si mumifiate (zbarcite, uscate) raman deseori atarnate de pomi si in timpul iernii.
                     Sporii ciupercii Monilinia laxa ce se formeaza pe fructele mumifiate ramase pe ramuri rezista la temperaturi scazute din timpul iernii si produc infectii in primavara pe frunze, flori si ramuri. Miceliul de infectie ajunge in flori si trece prin cozile acestora in scoarta ramurilor, producand infectii in primavara. Ciuperca mai ierneaza in scoarta ramurilor cat si in fructele mumifiate. Atacul pe fructele ajunse aproape de maturitate este favorizat de intepaturile insectelor sau de prezenta unor rani produse de grindina si de ciuperci.
                      Pentru prevenirea si combaterea acestei boli se recomanda distrugerea prin ardere a lastarilor si fructelor atacate, evitarea producerii de rani pe fructe si ramuri.
In perioada de vegetatie se vor aplica tratamente cu : Bravo (1,5 l/ha), Dithane M 45 (0,2%), Folicur Solo (0,1%), Orius 25 EW (0,1%), Rovral 500 SC (1 l/ha), Score 250 EC (0,025 l/ha), Teldor 500 SC (0,8 l/ha), Topsin 70 WDG (0,7 kg/ha).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.