INFORMATII PRIVIND PRINCIPALELE BOLI ALE COACAZULUI

 

                   VIROZE :

               Ingalbenirea coacazului – este o viroza a carei simptome se manifesta pe frunzele pozitionate la mijlocul ramurilor , frunzele se ingalbenesc partial si se usuca. In caz de atac sever nervurile devin galbene , transmiterea virusului se face prin altoire, butasire si marcotaj.

                Masurile care se pot lua pentru prevenirea si combaterea acestei viroze sunt : dezinfectarea uneltelor care se folosesc la butasire , altoire si marcotaj ; folosirea de material genetic sanatos .
                     MICOZE :
                 Fainarea americana produsa de ciuperca Sphaerotheca mors-uvae si Fainarea europeana produsa de Microsphaera grossulariae – sunt ciuperci ataca frunzele, fructele si lastarii tineri ; pe suprafata acestor organe apare o pasla alba miceliana. Frunzele atacate raman mici, se usuca si cad ; pe lastari apar pete albe cu aspect prafos, ce se brunifica ; ca efect al atacului mugurii de rod nu se diferentiaza, iar productia scade. Fructele tinere se zbarcesc, se innegresc, iar cele mature crapa si putrezesc.
                Masurile care se pot lua pentru prevenirea si combaterea acestei ciuperci sunt : cultivarea de soiuri rezistente ; taierea si arderea lastarilor afectati ; aplicarea de tratamente chimice cu : Thiovit Jet, Folicur Solo, Falcon, Topas, Kumulus .
                Antracnoza coacazului  – este cea mai periculoasa boala ce ataca plantatiile de coacaz ; aparitia bolii este favorizata de umiditate atmosferica ridicata. Ciuperca ataca lastarii, fructele si pendunculul florilor ; cele mai mari pagube le produce frunzelor , ele prezinta pete mici, circulare sau neregulate, de culoare brun-rosiatica. Boala evolueaza, iar in mijlocul petelor apar punctisoare de culoare bruna-ruginie, ce reprezinta fructificatiile ciupercii ; frunzele atacate se ingalbenesc, se brunifica si cad prematur, iar capacitatea de fotosinteza este redusa, productiile scazand considerabil.
                Masurile care se pot lua pentru prevenirea si combaterea acestei boli sunt : cultivarea de soiuri rezistente ; arderea organelor atacate ; aplicarea de tratamente chimice cu : Topsin, Bumper , Bravo, Score, Topas .
                Rugina –  este cea mai frecventa forma de atac , se manifesta pe frunze ; pe fata superioara a acestora apar pete galbene de decolorare , pe fata inferioara ciuperca formeaza pustule circulare de culoare bruna. Boala evolueaza, ciuperca formeaza spori de culoare galbena prezenti pe fata inferioara a frunzelor , iar acestea se usuca si cad ; fructele nu se matureaza normal.
                 Masurile care se pot lua pentru prevenirea si combaterea acestei ciuperci sunt : cultivarea de soiuri rezistente si aplicarea de tratamente chimice cu : Topas 100 EC, Score 250 EC, Falcon 460 EC , Bravo 500 SC.
               Patarea cenusie – se manifesta prin aparitia pe frunze a unor pete mici, circulare, de culoare bruna ; cand boala evolueza petele devin cenusii, iar la suprafata lor apar punctisoare negre, ce reprezinta fructificatiile ciupercii. Transmiterea bolii se face prin sporii ce ierneaza pe frunzele de la suprafata solului.
                Masurile ce se pot lua pentru prevenirea si combaterea acesteia sunt : cultivarea de soiuri rezistente si aplicarea de tratamente chimice cu : Topas, Topsin, Bumper , Bravo, Score .

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.