INFORMATII PRIVIND CULTURA PERELOR

 

Parul este o specie pomicola mai pretentioasa decat marul la lumina, caldura si sol ; reuseste destul de bine de la campie pana la altitudini de 400-600 m , se aleg soluri mai usoare, calde, ferite de curenti reci, de brume si ingheturi tarzii.

Pentru plantare in gradina vom comanda numai pomi altoiti pe gutui, intrucat acestia au o vigoare mai mica, intra pe rod dupa 3-4 ani si traiesc 25-30 ani. Perii altoiti pe franc au inaltimea de 6-8 m si diametrul coroanei de 5-6 m, deci sunt mai vigurosi ; perii altoiti pe gutui se planteaza la 3.5-4 m intre randuri si 2-3.5 m pe rand si se dirijeaza dupa sistemul fus subtire, Pillar, palmeta etajata sau neetajata cu brate oblice.

                     Plantarea pomilor se face toamna dupa regulile obisnuite, totusi, pomii altoiti pe gutui pot fi plantati ceva mai adanc decat in pepiniere, dar sa nu se ingroape punctul de altoire.
                     Formarea coroanelor se realizeaza mai greu decat la mar. Perii dezvolta puternic axul, ramifica slab, iar sarpantele au unghiuri mici de ramificare; pe sarpante si ax se formeaza in varf 3-4 lastari vigurosi si in rest aproape nimic. Pentru a preveni cresterile necorespunzatoare se scurteaza axul la 60-80 cm, iar sarpantele la 50-60 cm, dupa care se inclina in vederea garnisirii corespunzatoare pe toata lungimea lor; daca axul continua sa creasca viguros, il ciupim mai des sau il transferam pe o ramura laterala.
                        Perii intra mai tarziu pe rod si de aceea lucrarile se inclina, torsionarea lastarilor de garnisire sunt mai necesare comparativ cu marul ; nu vom lasa perii sa creasca liberi cu coroane inalte, lastari vigurosi si cu pozitie aproape verticala.
                        Dupa intrarea pomilor pe rod, taierile se fac dupa aceleasi reguli ca si merii ; unele soiuri precum Williams, U.P Morettini rodesc pe mladite (ramuri de rod lungi de 25-30 cm cu 2-3 muguri de rod spre varf), acestea se scurteaza lasandu-se doar 1-2 muguri de rod, in caz contrar ramurile se rup sub greutatea fructelor.
                       Rarirea fructelor se face in iunie, lasand spatii intre fructe de 10-15 cm, prin acest procedeu obtinem fructe mai mari, suculente, foarte gustoase.
                       Combaterea bolilor si daunatorilor se face prin 1-2 tratamente de iarna si 6-7 stropiri in perioada de vegetatie. Fertilizarea perilor se face cu doze de ingrasaminte mai mici de 1/4-1/3 decat la mar. Perii altoiti pe gutui necesita 4-5 udari in perioada de vegetatie, in schimb cei altoiti pe salbatic si franc sunt mai rezistenti la seceta. Perii nu reusesc bine pe terenurile argiloase si nici pe cele prea umede, chiar daca sunt altoiti pe gutui ; in aceste conditii pomii devin sensibili la boli, iar fructele au sclereide (noduli in pulpa) sau sunt prea taninoase (amare).
                         Recoltarea perelor se face cu multa atentie, daca nu alegem bine momentul de recoltare perele nu mai avanseaza bine in coacere sau dimpotriva sunt prea coapte si nu se pot pastra. Perele de toamna se recolteaza la 130-140 de zile de la caderea petalelor, iar cele de iarna dupa 160-170 zile.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.