INFORMATII PRIVIND PRINCIPALELE BOLI ALE CAPSUNILOR

VIROZE:
            Patarea inelara Strawberry latent ringspot virus – este un virus care ataca mai multe specii de plante lemnoase si erbacee. Plantele atacate prezinta o stagnare din crestere si prezinta pete de culoare galbena pe frunze , virusul este usor de recunoscut deoarece apare in vetre. Boala este transmisa prin nematozi si prin materiarul saditor infectat.
             Masurile care se pot lua pentru prevenirea si combaterea acestei viroze sunt : utlizarea de materila saditor sanatos , dezinfectarea solului ( Basamid, Nemasol).
             Marmorarea frunzelor produsa de Strawberry mottle virus – este o boala care se manifesta prin aparitia pe frunze a unor pete de decolorare dispuse de-a lungul nervurilor; nervurile se decoloreaza, iar frunzele se rasucesc. Virusil este transmis de catre afide.
             Masuri care se pot lua pentru prevenirea si combaterea acestei boli sunt : cultivarea de soiuri si hibrizi rezistenti; aplicarea insecticidelor pentru a tine sub control populatia de afide.
MICOPLASMOZE:
               Virescenta capsunilor (Strawberry mycoplasma)- este o boala care se manifesta prin inverzirea petalelor, elementele florale se transforma in formatiuni asemanatoare frunzelor. Frunzele tinere au aspect clorotic, sunt slab dezvoltate si rasucite spre partea superioara , fructele se pot transforma in organe vegetative ; plantele atacate se usuca prematur. Boala traieste pe buruieni (volbura, cuscuta) si este transmisa de cateva specii de cicade.
                Masurile care se pot lua pentru prevenirea si combaterea acestei boli sunt: verificarea materialului saditor inainte de plantare; aplicarea insecticidelor pentru a tine sub control populatia de insecte.
BACTERIOZE:
                Arsura bacteriana produsa de Xantomonas fragariae – se manifesta prin aparitia pe frunze a unor pete unghiulare, brun-negricioase, deliminate de nervuri; petele cresc si se pot unii, distrugand intreaga suprafata a frunzelor. Pe vreme umeda la suprafata petelor se formeaza un strat vascos, ce reprezinta exudatul bacterian. Tesuturile atacate sunt distruse, se desprind de planta, iar frunzele capata un aspect ciuruit. Bacterioza rezista pe resturile vegetale de la suprafata solului si este transmisa prin exudatul bacterian.
                Masurile care se pot lua pentru prevenirea si combaterea acestei bacterioze sunt :
strangerea si arderea resturilor vegetale de suprafata solului; aplicarea de tratamente chimice cu: Champ 77 WG, Melody Compact 49 WG, Funguran OH 50 WP, Copernico Hi-Bio, Zeama Bordeleza.
MICOZE:
                  Patarea alba a frunzelor produsa de Mycosphaerella fragariae – se manifesta prin aparitia  pe frunze a unor pete mici, de culoare alb-cenusiu, marginite de o bordura purpurie; la suprafata petelor apare un puf albcios ce reprezinta fructificatiile ciupercii. Tesuturile atacate se necrozeaza, iar frunzele se deformeaza; boala apare frecvent in plantatiile neingrijite.
                  Masurile care se pot lua pentru prevenirea si combaterea acestei boli sunt: cultivarea soiurilor rezistente; eliminarea frunzelor batrane si bolnave; aplicarea de tratamente chimice cu: Score 250 EC, Cidely Top, Ortiva Top, Bravo 500 SC, Antracol 70 WP, Polyram DF, Folpan 80 WDG, Captan 80 WDG.
                Fainarea produsa de Sphaerotheca alchemillae – este o ciuperca care ataca toate organele aeriene ale plantei, pe organele atacate se dezvolta o pasla alba ce devine prafoasa dupa aparitia fructificatiilor ciupercii. Frunzele si fructele atacate raman mici si se deformeaza ; fructele isi pierd aspectul comercial, iar planta este slabita.
                Masuri care se pot lua pentru prevenirea si combaterea acestei ciuperci sunt:evitarea irigarii prin aspersiune; eliminarea frunzelor si fructelor atacate din cultura; tratamente chimice cu: Thiovit Jet 80 WG, Kumulus DF, Ortiva 250 SC, Topas 100 EC, Karathane M 33 CE.
                 Putregaiul cenusiu produs de Botrytis cinerea – este o ciuperca care isi face aparitia pe fruzele de la baza plantei, daca umiditatea isi mentine valoarea ridicata poate trece pe fructe si inflorescente. Organele atacate se acopera cu un mucegai cenusiu si putrezesc, boala se dezvolta rapida si poate distruge fructele plantei, dar se poate extinde si la plantele vecine.
                Masurile care se pot lua pentru prevenirea si combaterea acestei ciuperci sunt:eliminare plantelor atacate din cultura; cultivarea soiurilor rezistente;tratamente chimice cu: Bravo 500 SC, Ortiva 250 SC, Rovral 500 SC, Teldor 500 SC, Switch 62.5 WG.
                Mana coletului si a fructelor produsa de Phytophthora cactorum-  este o ciuperca care ataca toate organele plantei, simptomele evidente se manifesta pe organele aeriene ; fructele verzi se intaresc, iar cele ajunse la maturitate capata o culoare roz si au un gust amar. In conditii de umiditate ridicata, temperaturi ridicate si lipsa ventilatiei pe suprafata fructelor apare un puf albicios, ce reprezinta fructificatiile ciupercii.
              Masurile care se pot lua pentru prevenirea si combaterea acestei ciuperci sunt: eliminarea plantelor afectate din cultura; tratamente chimice cu: Topsin, Ridomil, Merpan, Previcur, Aliette.
              Patarea purpurie produsa de Diplocarpon earliana – se manifesta prin aparitia pe frunze a unor pete circulare, mici, izolate sau unite, de culoare rosie-violacee. Boala evolueaza iar tesuturile atacate se necrozeaza si devin cenusii ; in urma atacului capacitatea de fotosinteza este redusa, iar productiile sunt slabe. Aceasta boala se poate confunda cu patarea alba.
              Masurile care se pot lua pentru prevenirea si combaterea acestei boli sunt :cultivarea soiurilor rezistente; eliminarea frunzelor batrane si bolnave;tratamente chimice cu: Bravo 500 SC, Antracol 70 WP, Polyram DF, Folpan 80 WDG, Captan 80 WDG.
              Putregaiul apos produs de Rhizopus stolonifer- este o boala care poate ataca fructele dupa recoltare, in timpul transportului sau depozitarii. La suprafata fructelor apare un mucegai insotit de formatiuni circulare de culoare neagra, ce reprezinta fructificatiile ciupercii ; boala se raspandeste rapid si poate distruge cantitati insemnate de fructe.
              Masurile care se pot lua pentru prevenirea si combaterea acestei boli sunt :se vor folosi ambalaje curate, dezinfectate; se va asigura ventilatia aerului in depozite; pe timpul transportului si depozitatii temperatura se va mentine la valori scazute.
              Patarea bruna produsa de Dentrophoma obscurans (marssonina fragariae) – atacul se manifesta din primavara pana toamna pe toate organele aeriene, simptomele fiind mai frecvente pe frunze ; boala se manifesta sub forma unor pete brune-purpurii, cu o forma neregulata ,cu timpul petele se maresc si devin brune ; in urma atacului, frunzele se usuca si cad inainte de vreme.
                 Masurile care se pot lua pentru prevenirea si combaterea acestei boli sunt : cultivarea de soiuri si hibrizi sanatosi; evitarea irigarii excesive; arderea frunzelor afectate; tratamente chimice cu Bravo 500 SC, Antracol 70 WP, Polyram DF, Folpan 80 WDG, Captan 80 WDG.
                  Vestejirea plantelor produsa de Verticillium dahliae – primele simptome sunt reprezentate de ofilirea frunzelor bazale, treptat ofilirea se extinde si cuprinde intreaga planta.
                   Masurile care se pot lua pentru prevenirea si combaterea acestei boli sunt :
tratamente chimice aplicate la sol cu Topsin 70 WDG si Topsin 500 SC ; se prepara o solutie de 0.05 – 0.1 % (5 sau 10 g la 10 l de apa) si se stropeste fiecare planta cu 0.5 l (din solutia respectiva).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.