INFORMATII PRIVIND TRATAMENTELE CE SE APLICA POMILOR FRUCTIFERI IN PERIOADA TOAMNA-IARNA

                     Tratamentele aplicate pomilor fructiferi si vitei de vie in perioada toamna – iarna ,are rolul de a combate insectele aflate in stadiul de iernare , a unor bacterii si ciuperci ce pot provoca boli grave acestor plante ;se urmareste combaterea paduchilor testosi, in special a larvelor paduchilor de San Jose.
                     Aplicarea tratamentelor descrise mai jos se va face numai in perioada de repaus vegetativ, atunci cand pe pom nu mai este nici o frunza (in perioada de toamna) ; daca dorim repetarea in primavara a tatamentului , nu vom aplica uleiul horticol si fungicidul cupric decat pana in momentul umflarii mugurilor.
                    Un alt aspect important de care trebuie tiunut cont este factorul meteorologic, nu se vor aplica substantele pentru protectia pmilor fructiferi si a vitei de vie daca se inregistreaza temperaturi negative, conditii de ploaie sau ninsoare si vant puternic.
                   Pentru cea mai buna reusita si pentru o populatie cat mai redusa de paduchi de San Jose si acarieni, se va respecta urmatorul plan care se aplica tuturor tipurilor de pomi fructiferi (mar, par, gutui, cais, piersic, nectarin, cires, visin, etc, dar si pe vita de vie si arbusti decorativi).
                   Tratamentul numarul 1 – consta in folosirea a numeroase tipuri de fungicide pe baza de cupru , dar este recomandat sa se utilizezea Zeama Bordeleza , produs ce contine 20% cupru metalic si 80% sulfat de cupru neutralizat. In mod normal, la tratamentul de iarna se va folosi o concentratie de 100 grame Zeama Bordeleza dizolvata in 10 Litrii de apa , acest tratament se va aplica in lunile noiembrie – decembrie ,cand toate frunzele au cazut . Subsatanta va fi pulverizata pe toata suprafata pomului , coroana – trunchi ,coaja capatand o nuanta albastruie. Dupa o perioada de 2-3 saptamani se va aplica un ulei horticol.
                  Zeama Bordeleza sau orice alt fungicid cupric ales de dumneavoastra pentru efectuarea tratamentelor de iarna, nu se va amesteca cu insecticidele cu formulare ulei. Din aceasta cauza, urmatorul tratament se va efectua la o distanta de minim 1 saptamana, fata de primul tratament. 
                  Tratamentul numarul 2 –  se refera la uleiul horticol , cand spunem ulei horticol ne referim la insecticidele cu formulare ulei, destinate combaterii paduchelui de San Jose in stadiul de iernare, dar si a altor insecte si acarieni. Produsele tip ulei horticol destinate aplicarii in aceasta perioada, precum Confidor Oil sau Nuprid Oil, contin ca substanta activa imidacloprid, in concentratie de 4 grame pe litru.
Tratamentul 2 -se va aplica la minim o saptamana dupa aplicarea tratamentului 1, cu aceleasi echipamente mentionate la primul tratament, folosind o doza de 100 ml de produs la 6 litrii apa.
In intervalul februarie – martie, se vor repeta cele 2 tratamente mentionate mai sus, pastrandu-se aceleasi doze si aceleasi distante intre tratamente.
Aplicarea corecta a tratamentelor din faza de repaus, vor asigura plantelor un start corect in faza de vegetatie, oferindu-va dumneavoastra confortul de a avea plante fara daunatori, la inceputul perioadei de vegetatie. Dupa plecarea in vegetatie, se va alege un plan de tratamente fitosanitar in functie de speciile pomicole existente in livada. Tratamentele din faza de rapaus sunt tratamente generale.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.