INFORMATII PRIVIND PRINCIPALII DAUNATORI AI CAPSUNILOR

 

                 Nematodul capsunului (Aphelenchoides fragariae) – are 6-8 generatii pe an si ierneaza adult in interiorul plantelor afectate si in sol, migreaza prin picaturile de apa si ajunge in plante, traieste in interiorul plantelor afectate si se hraneste cu sucul celular; in urma atacului are loc ingrosarea si ramificarea lastarilor floriferi si reducerea cresterii frunzelor tinere. Florile si fructele atacate raman nedezvoltate sau chiar se deformeaza.
                  Metodele de combatere a acestui daunator sunt : cultivarea soiurilor rezistente; utilizarea materialului saditor sanatos; dezinfectarea solului cu Basamid.
                 Acarianul capsunului (Tarsonemus fragariae) – are 5-8 generatii pe an si ierneaza ca femela la baza rozetei de frunze. Primavara femelele se hranesc pe frunzele tinere iar apoi depun ponta pe frunze , dupa eclozare larvele colonizeaza organele plantei ; in urma atacului plantele sunt slabite si se pot usca in decursul a 1-2 ani.
                 Metodele de combatere a acestui daunator sunt : cultivarea soiurilor rezistente; utilizarea materialului saditor sanatos; tratamente chimice cu Nissorum 10 WP, Envidor 240 SC, Milbeknock, Vertimec 1.8 EC.
                Gargarita neagra a capsunului (Anthonomus rubi) – are o generatie pe an si ierneaza sub frunze sau in stratul superficial al solului. Primavara adultii se hranesc cu mugurii vegetivi si floriferi, apoi cu frunzele tinere si bobocii florali; femelele depun ponta in bobocii florali iar larvele consuma interiorul acestora. Adultii dorminzi produc cele mai mari pagube.
                 Metodele de combatere a acestui daunator sunt : strangerea frunzelor uscate din plantatie; tratamente chimice cu: Decis Mega, Karate Zeon, Actara, Fastac, Reldan.
                Tripsi – sunt insecte de mici dimensiuni, greu vizibile cu ochiul liber, ce ataca un numar foarte mare de plante de cultura sau pomi fructiferi. Aceastia colonizeaza varfurile de creste, florile, frunzele, determinand avortarea florilor si stagnarea din crestere a pomilor.
                 Metodele de combatere sunt: tratamente cu Actara 25 WG, Mavrik 2 F, Karate Zeon 50 CS, Decis Mega 50 EW; utilizarea capcanelor atractante.
                Afidele – sunt specii polifage ce migreaza de la o planta la alta sau de la o specie la alta , cresc pe flora sponta iar apoi se deplaseaza pe speciile cultivate ; se prezinta sub forma de colonie pe partea inferioara a frunzelor, pe flori sau inflorescente si pe lastarii tineri. Insectele inteapa si sug sucul celular, provocand un stres plantei; in caz de atac sever, determina scaderea rezistentei pomului fata de boli.
                 Metoda de combatere a afidelor este aplicarea de tratamente cu Decis Mega 50 EC , Confidor Energy , Mospilan 20 SG, Actara 25 WG.
                Scuipatul cucului (Philaenus spumarius). Insectele colonizeaza plantele si se hranesc cu sucul celular, nimfele secreta o substanta cu aspectul unei spune, care protejeaza larvele in timpul dezvoltarii; in urma atacului frunzele raman mici, iar planta nu se mai dezvolta normal.
                 Metoda de combatere conasta in aplicarea de tratamente chimice cu: Mospilan, Confidor Energy, Decis Mega, Actara, Karate Zeon.
                Limaxul cenusiu (Deroceras agreste) – este o specie polifaga ce ataca numeroase specii de flori, vita de vie, etc. ; produce pagube mari in perioadele umede , perforeaza frunzele distrugand aparatul foliar al plantei.
                 Metoda de combatere consta in aplicarea de tratamente chimice cu Optimol sau Agrosan.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.