INFORMATII PRIVIND PADUCHELE VERDE AL TRANDAFIRILOR ( AFIDE )

              Denunirea de afide o detin numeroase specii de paduchi de plante , la tranddafir intalnim cel mai frcvent specia denumita : Paduche verde al trandafirului .
              Paduchii trandafirului au forme aripate si nearipate , avand diferite culori : verde , verde – galbui ,rosiatici , etc. Paduchii se intalnesc atat la campie , cat si sin gradini , sere , solarii , apartamente. Aceste afide inteapa planta si se hranesc cu seva din planta .
              Afidele trandafirilor sunt specii polifage , folosec o hrana variata .Paduchii trandafirului migreaza de la o planta de trandafir la alta sau de la o specie de planta la alta.
Afidele trandafirului se dezvolta pe planta spontana , care creste singura in natura ; apoi se deplaseaza pe speciile horticole.
              Atacul afidelor se manifesta prin dezvoltarea de colonii pe partea inferioara a frunzelor de trandafir care se gofreaza , se rasucesc , ingalbenesc si intr-un final se usca ; ataca bobocii care se usca ; florile de trandafir precum si varfurile de crestere al plantelor de trandafiri.
              Paduchele trandafirului secreta pe plante substante lipicioase cu aspect stralucitor , bogate in zaharuri ; prezenta excrementelor de afide pe plante duce la aparitia ciupercilor , a furnicilor si a altor insecte care se hranesc cu acestea. Roua de miere este preferata de albine , care produc asa numita miere de mana.
              Plantele atacate de afide nu mai cresc , se ingalbenesc apoi se usca complet ; florile sau inflorescentele nu se mai dezvolta ; plantele de trandafir cresc debile ; pe plantele atacate de afide se vor dezvolta cu usurinta ciupercile ; afidele sunt vectorul principala in transmiterea virusurilor.
              Identificarea existentei afidelor pe plantele de trandafiri se face prin verificarea periodica a plantelor sau prin folosirea capcanelor cu lipici de culoare galbena.
              Combaterea afidelor se face prin folosirea de insecticide sistemice ”Clasa Neonicotinoizi , a insecticidelor utilizate pentru combaterea afidelor . Insecticidul se utilizeaza conform instructiunilor si recomandarilor de pe ambalaj.
              Pentru evitarea aparitiei de colonii pe plante se pot face stropiri , de la pornirea plantelor in vegetatie , o data la trei saptamani , cu insecticide specifice. ; in situatia in care dupa 6-7 zile afidele nu au murit , se va repeta tratamentul foliar cu insecticid.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.