INFORMATII PRIVIND PATAREA NEAGRA A TRANDAFIRULUI

 

                 Acesta bola se manifesta in special pe frunze ; pe partea superioara se formeaza pete negre , circulare , cu aspect radiar si margini neprecis delimitate. Diametrul petelor variaza de la 3-4mm la 12-16mm . Aspectul radiar se datoreza cresterii micelului , ce porneste de la punctul de infectie. In conditii favorabile , petele se unesc producand leziuni mari ,cu forma neregulata.
                 Tesutul din jurul petelor se ingalbeneste , iar intr-un final ingalbenirea cuprinde toata frunza . Cand atacurile sunt puternice are loc defolierea prematura a plantelor , afectand astfel numarul si calitatea florilor.
                  La suprafata petelor apar mici proeminente de culoare neagra , reprezentand fructificatiile ciupercii. Pe langa frunze mai pot fi afectati si lastarii tineri , pe suprafata acestora aparand pete violet- negricioase .
                  Patarea neagra a trandafirului se transmite de la un an la altul prin conidiile de pe frunze, prin ascosporii care rezista peste iarna in apotecii si prin miceliul de rezistenta din leziunile de pe lastari.
                  Prevenirea si combaterea acestei ciuperci  se face prin taierea lastarilor plantelor bolnave si adunarea frunzelor atacate in vederea distrugerii lor prin ardere, in spatiile protejate se recomanda aerisirea periodica in vederea reducerii umiditatii atmosferice.
Cand infectia este puternica se recomanda aplicare fungicidelor Dithane M45 (0.2%), Bravo (0.2%), Mirage 45 EC (1 l/ha), Systhane Plus (0.025%).
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.