INFORMATII PRIVIND RUGINA LA MUR

                    Kuehneola uredinis ,rugina la mur, este o boala ce apare frecvent la culturile de mur.Boala este cauzata de prezenta ciupercii Kuehneola uredinis.
                    Boala apare in conditii de umiditate ridicata. Transmiterea bolii de la un an la altul se face prin tulpinile infestate cu teliospori ; iar o primavara umeda favorizeaza aparitia uredosporilor pe lastarii tineri , tulpini florifere si frunze.Toamna tarziu apar spori de rezistenta, teliospori.
                    Rugina murului este o boala care ataca tulpinile,frunzele ,nu ataca fructele.
Atacul ciupercii se manifesta sub forma unor puncte de rugina pe tulpini si pe spatele frunzelor, puncte de culoare galben-portocaliu. Atacul acestei ciuperci se deosebeste de celelalte tipuri de rugini la mur ,prin faptul ca aceasta nu ataca si partea superioara a frunzelor.
                    Rugina galbena a murului poate provoca defolierea prematura a a plantelor, conducand la o dezvoltare slaba a tulpinilor,rezistenta slaba la inghet si fructificare slaba.
                   Masurile de protectie care se pot lua sunt : taierea tulpinilor care au fructificat,imediat dupa recoltarea fructelor; aplicare de tratamente in perioada de repaus vegetativ; identificarea rapida a bolii si aplicarea fungicidelor specifice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.