INFORMATII PRIVIND TAIEREA TRANDAFIRILOR URCATORI PRIMAVARA

 

 

 

Taierea trandafirilor urcatori este ideal sa se faca primavara , cand crapa mugurii pomilor. Tarierea trandafirilor urcatori primavara face parte din etapele necesare pentru dezvoltarea acestora pentru ca mai mult decat oricare alt soi de trandafir acesta are tendinta de a creaste dezordonat.
Esential pentru buna ingrijire a trandafirilor urcatori este un suport astfel incat acestia sa poata creste , in absenta acestuia vor forma o tufa mare; sunt foarte frumosi si asa, dar riscul bolilor si contaminarii cu paraziti este mare.
Taierile de primavara a trandafirilor urcatori constau in :
-se taie ramurile bolnave si uscate.
-se taie si ramurile batrane, lemnoase pentru ca acestea nu mai produc lastari noi.
-taierea trandafirilor urcatori primavara trebuie sa implice si taierea pentru stimularea inflorii; tufa de trandafiri nu trebuie lasata sa creasca in voie pentru ca va produce din ce in ce mai putine flori.
-nu se taie lastarii noi, ei trebuie legati si manipulati cu multa atentie pentru a nu se rupe.
-daca trandafirii acopera un gard de dimensiuni reduse, taierea trandafirilor urcatori primavara se face sub nivelul acestuia urmand ca abia noii lastari sa acopere in intregime gardul.
-daca trandafirii sunt ridicati pe o bolta, taierea trandafirilor urcatori primavara trebuie sa produca o etajare a ramurilor, astfel incat sa se produca flori uniform.
-taierea trandafirilor urcatori primavara se face a doua zi dupa o buna si intensa udare. daca ramurile sunt bine hidratate sunt mult mai rezistente astfel ca nu se vor rupe lastari in timpul operatiunii de taiere.
-trebuie taiate ramurile batrane, dar in fiecare primavara cate una (doua, daca sunt mai multe) pentru o regenerare sanatoasa si fara sa pierzi din densitatea tufei.
-taierea trandafirilor urcatori primavara trebuie sa urmareasca aerisirea tufei (mai ales in cazul celor care sunt cataratori, dar raman sa creasca in tufe) si urmata de tratamente impotriva fainarii.
-se vor taia florile care incep sa se ofileasca , stimulandu -se astfel inflorirea.
-pentru taierea trandafirilor se vor utiliza foarfeci bine ascutite si puternice , astfel incat taietura sa fie curata si sa se evite strivirea ramurii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.