LUCRARI IN LIVADA VARA – TAIERILE IN VERDE

                       Ritmul livezii nu se opreste niciodata, iar pomii au nevoie constanta de atentie si ingrijire ; In timpul verii se efectueaza taierile in verde ale pomilor pentru a incuraja dezvoltarea corecta si pentru a fi atenti la sanatatea livezii.
                     Lucrarile de taiere au urmatoarele scopuri : mentin un echilibru intre crestere si rodire ; imbunatatesc si mentin calitatea recoltei ; prin taiere controlam formarea coroanei ; pastram coroana aerisita si luminata.
                        Vara in livada se efectueaza asa-numitele taierile in verde sau taierile de vara ; in anii favorabili, aceste lucrari pot incepe de la sfarsitul lunii mai, in general taierile pomilor fructiferi se efectueaza in iunie iulie.
                       La inceput este recomandat sa se rupa cu mana lastarii cu crestere incomoda; acestia sunt crescuti pe lemn vechi si daca se dezvolta pot afecta ramificatiile normale ale pomului. Lastarii care trebuie inlaturati manual nu trebuie sa depaseasca 15-20 cm; aceste lucrari sunt recomandate in special la samantoase si prun.
                       Lucrari mai ample de taiere la pomii fructiferi se desfasoara spre sfarsitul lui iunie si mai ales in iulie si august, cand ramificatiile scurte au deja formati mugurii terminali; in aceasta perioada se stabilizeaza productia de fructe, iar taierile care se efectueaza acum nu mai pot declansa reactii nedorite, cum ar fi aparitia lastarilor din cioturi sau sa se ridice in sus mladitele orizontale.
                      Taierea pentru iluminare este recomandata in cazul pomilor fructiferi care au o crestere puternica, dar o productie redusa. Aceste lucrari se efectueaza in iulie si mai ales in august si au ca scop potolirea cresterii mladitelor si cresterea productiei; se recomanda taierea crengilor intregi, chiar daca au fructe pe ele. In livezile de meri, pomicultorii cu experienta care procedeaza asa se asigura in acest fel ca pomii rodesc mai bine, au o mai buna simetrie, iar fructele sunt mai durabile.
                      Pentru ca „taierea de august” sa aiba succes ,este recomandat ca inaintea ei sa nu se fi efectuat alta taiere timp de cel putin un an si jumatate; taierea de vara se poate aplica samburoaselor timpurii dupa recoltare.
                      Taierea de reinnoire implica mentinerea unei anumite rotatii a lastarilor fructiferi in coroana; pomul are lastari schelet (crengi) pe care se gasesc lastarii fructiferi cu varsta de la  1 pana la 3 ani; lastarii care sunt dispensabili sunt taiati si se lasa butuci cu o lungime de 1-1,5 cm ; acesta taiere este folosita in livezile intensive de pomi pitici si in livezile de piersici.
                      Pentru ca productia obtinuta din livada sa fie optima iar fructele sanatoase se recomanda respecatarea unor operatiuni :
                            -se vor inlatura ramurile uscate, rupte sau ranite
                            -se cauta cu atentie si se elimina ramurile afectate de boli
                            -taietura trebuie facuta cat mai aproape de baza ramurii, fara a rani scoarta
                            -se vor inlatura ramurile care se intercaleaza sau se ating, precum si ramurile indreptate spre interiorul coroanei
                            -totdeauna se taie la o ramificatie, inlocuind lastarii batrani cu lastari mai tineri; trebuie avuta in vedere normarea mugurilor de rod.
                            -daca nu exista ramificatie (in special la taierile de formare) se taie oblic, deasupra unui mugure orientat spre exterior, fara a-l rani, dar nici prea departe de acesta ; daca rana are diametru mai mare de 2 cm se aplica mastic special (pe baza de ceara) pentru a preveni infectiile si a stimula vindecarea lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.